Zaznacz stronę

Pokrzywa od dawna wykorzystywana jest w lecznictwie oraz kosmetyce. Wśród innych roślin użytkowych jest ona najbardziej niedoceniania oraz najmniej lubiana przez ludzi. Kojarzy nam się głównie ze swędzeniem, pieczeniem oraz bąbelkami na skórze. Jednak ze względu na swój skład chemiczny wykorzystywana jest ona w celu leczenia wielu dolegliwości.

Właściwości lecznicze pokrzywy

Pokrzywa może pochwalić się sporą listą właściwości leczniczych. Niestety ta roślina nadal jest niedoceniania oraz nielubiana przez ludzi. Jednakże oferuje ona tak bardzo dużo korzyści, że błędem jest nieskorzystanie jej dobra.

Korzystny wpływ pokrzywy na układ odpornościowy

Pokrzywa mocno wzmacnia układ odpornościowy. Ta roślina posiada właściwości immunologiczne i immunomodulujące. Oznacza to, że w zależności od potrzeb zwiększa lub zmniejsza aktywność komórek odpornościowych organizmu. Pokrzywa skutecznie niweluje tworzenie się chorobotwórczych bakterii oraz wirusów.

Działanie pokrzywy na nerki

Pokrzywa oczyszcza, chroni oraz leczy nerki. Wykorzystywana jest od wielu lat w celu leczenia kamicy nerkowej, stanów zapalnych oraz skąpomoczu. Suplementacją tą rośliną szczególnie polecana jest osobom, które cierpią na nadciśnienie tętnicze krwi, ponieważ narażone są one na uszkodzenie nerek w większym stopniu, niż inni ludzie.

Pokrzywa na anemię

Anemia to bardzo przykra choroba, która skutkuje wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, złym stanem psychicznym, zwiększoną podatnością na choroby, bladością skóry oraz omdleniami. Pokrzywa to roślina bogata w żelazo, które skutecznie walczy z tymi wszystkimi dolegliwościami.

Pokrzywa daje energii

Roślina bogata jest w krzem, który wzmacnia biopole energetyczne człowieka. Regularne spożywanie pokrzywy skutkuje lepszym samopoczuciem oraz dawką energii na cały dzień.

Pokrzywa inna niż wszystkie

Pokrzywa indyjska jest rodzajem pokrzywy innym niż wszystkie. Popularność w Polsce zyskuje przede wszystkim z wysokiego stężenia forskoliny, która skutecznie pomaga walczyć z otyłością i nadwagą. Ta substancja prócz walki z tłuszczem w organizmie, poprawia również krążenie krwi, wspomaga pracę tarczycy oraz ma właściwości przeciwzapalne.

Pokrzywa indyjska w kapsułkach jest najlepiej przyswajalną formą rośliny.

W jaki sposób spożywać pokrzywę?

Wydawać by się mogło, że pokrzywa w jej naturalnej formie jest najlepszym sposobem na jej spożywanie. Wbrew pozorom tak jednak nie jest. Po pierwsze ze względu na sezonowość, a po drugie – przyswajalność. Dla osób, które uwielbiają pić napary polecamy pokrzywę w saszetkach. By zrobić dobrą herbatę należy 2 saszetki zalać wrzącą wodą i zostawić pod przykryciem przez 5 minut w celu zaparzenia. Alternatywną dla naparu jest pokrzywa w tabletkach. Kuracja polega na spożywaniu jednej kapsułki dziennie przez okres dwóch miesięcy.

Podsumowanie – cudowne działanie pokrzywy

Roślina nielubiana przez wielu ludzi z powodu specyficznego smaku oraz zapachu posiada niesamowite właściwości lecznicze. Forma dawkowania jest dowolna, możemy pić napar z pokrzywy albo przyjmować ją w tabletkach. Należy uważać na wszelkiego rodzaju mieszanki, gdyż zawierają one śladowe ilości pokrzywy, co obniża właściwości zdrowotne naparu.