Krzem jest pierwiastkiem o symbolu Si (Silicon). W dzisiejszych czasach jest to jeden z najszerzej wykorzystywanych pierwiastków występujących na naszej planecie – głównie w najnowocześniejszej technologii. Jego wartość w technologii jest nieoceniona i prawie wszystkim znana. A jak jest w kwestii naszego zdrowia i roli krzemu w naszym organizmie? Cóż, z tym bywa różnie.

Krzem w ludzkim organizmie występuje głównie w tkance łącznej (stawy, więzadła), wspomaga budowę kośćca, reguluje układ sercowo-naczyniowy, ma działanie przeciwzapalne oraz, co ważne dla Pań, wzmacnia włosy oraz paznokcie, a także wpływa na wygląd skóry. Krzem w przyrodzie występuje w formie mineralnej, która jest słabo przyswajalna, mało trwała, szybko ulega utlenieniu i staje się bezużyteczna dla naszego organizmu. Drugą jego formą jest forma płynna, która występuje w roślinach. Jest to krzem organiczny w postaci kwasu ortokrzemowego wykazujący lepszą przyswajalność.

Niedobory tego pierwiastka zwłaszcza u dzieci mogą powodować deformację kości lub opóźnienie w ich tworzeniu, zapalenie dziąseł, zaburzenia w chrząstce stawowej oraz problemy z tkanką łączną. Dzienne zapotrzebowanie wynosi od 20 do 30 mg i jest większe u mężczyzn oraz dzieci niż u kobiet. Podstawowymi źródłami krzemu są zboża (owies, pszenica, jęczmień) oraz produkty zbożowe (płatki, kasze, makarony). Ponadto krzem występuje również w warzywach takich jak: marchewka, burak, ziemniak, rzodkiewka oraz wiele, wiele innych.

Krzem jest pierwiastkiem bardzo potrzebnym i warunkuje prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jego suplementację powinny rozważyć szczególnie osoby podatne na zmiany miażdżycowe, osoby chore na cukrzycę, osteoporozę czy chorobę zwyrodnieniową stawów.