Okres jesienno-zimowy to czas zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę, w którym często sięgamy po dość mocno reklamowane w tym czasie leki na przeziębienie. Mało osób jednak wie, że działają one tylko objawowo i często zapominamy o preparatach, które w naturalny sposób stymulują nasz układ odpornościowy – naszą najskuteczniejszą broń w walce z „intruzami”. Najpopularniejszym surowcem wzmacniającym naszą odporność jest jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea).

Działanie jeżówki bywa niekiedy kwestionowane, większość publikacji przemawia jednak za jej dobroczynnym działaniem na nasz organizm. Preparaty z tej rośliny wzmacniają naturalną odporność organizmu, a ponadto działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo. Dlatego warto ją stosować podczas infekcji. Badania potwierdziły, że przetwory z jeżówki skracają czas trwania choroby. Związki w niej zawarte, takie jak polisacharydy i izobutylamidy, stymulują komórki układu odpornościowego zwiększając liczbę leukocytów, a także nasilają proces fagocytozy makrofagów i granulocytów. Nie tylko hamują powstawanie prostaglandyn i leukotrienów – mediatorów stanu zapalnego – ale również stymulują leukocyty do wytwarzania związku o działaniu przeciwwirusowym – interferonu β.

W związku z tym jeżówkę polecamy jako środek wspomagający oraz profilaktyczny przy przeziębieniu i grypie.