Dobrze zbilansowana dieta zaspokaja zapotrzebowanie naszego organizmu na magnez. Jest on jednak bardzo łatwo wypłukiwany z naszego organizmu. Suplementację magnezu powinno się prowadzić tylko przy objawach jego niedoboru takich jak:

  • ciągłe uczucie zmęczenia,
  • obniżenie nastroju,
  • stany depresyjne,
  • drżenia mięśniowe,
  • skurcze,
  • drganie powiek,
  • zwiększona łamliwość włosów i paznokci

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów zawierających w swoim składzie magnez. Różnią się one między sobą nie tylko ceną, ale również biodostępnością, czyli tym, ile tak naprawdę jesteśmy w stanie przyswoić magnezu w danej postaci z tabletki. Najkorzystniejszymi, a więc najlepiej przyswajalnymi przez nasz organizm, są połączenia organiczne (glukonian, mleczan, cytrynian) oraz chelaty.

Osobami szczególnie narażonymi na braki magnezu są osoby uprawiające sport, pracujące fizycznie, jak również osoby w okresach zwiększonego wysiłku umysłowego. Należy również zaznaczyć, że zapotrzebowanie na ten pierwiastek znacząco wzrasta przy biegunkach i wymiotach. Należy jednak pamiętać, że w pierwszej kolejności zaleca się zwiększenie podaży magnezu w diecie, a jeśli to nie wystarczy dopiero wówczas sięganie po preparaty apteczne. Produkty roślinne bogate w ten pierwiastek to np.: zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, orzechy, kakao czy soja.

Suplementacja magnezu należy do jednej z najbezpieczniejszych. Bardzo rzadko odnotowywano przypadki przedawkowania. Nie oznacza to jednak, że każdy może przyjmować preparaty z magnezem bez zastanowienia. Magnez wchodzi w interakcję z lekami, należy unikać łączenia go z: lekami zobojętniającymi sok żołądkowy, antybiotykami z grupy tetracyklin, aminoglikozydów oraz chinolonów, czy lekami na krzepnięcie. W przypadku terapii wyżej wymienionymi grupami leków warto skonsultować ewentualną suplementację z lekarzem lub farmaceutą.